ΠΡΟΛΗΨΗ
Τα φίδια είναι σχεδόν πάντα πιο φοβισμένα από εσάς. Δίνοντας την ευκαιρία σε ένα φίδι να φύγει αποτρέπει τα περισσότερα δαγκώματα.
- Μην προσπαθήσετε να χειραγωγήσετε, να αιχμαλωτίσετε ή να ενοχλήσετε δηλητηριώδη φίδια ή φίδια άγνωστης ταυτότητας.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Πολλά δαγκώματα φιδιού σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ.
- Να φοράτε κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια. Επίσης φοράτε σκληρά μακριά γάντια όταν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΑΓΚΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΙΔΙ
Ακόμα και το δάγκωμα από μη-δηλητηριώδες φίδι χρειάζεται φροντίδα. Ο πάσχοντας χρειάζεται ένεση τετάνου εαν δεν έχει κάνει τα τελευταία 5 χρόνια. Πλύνετε την πληγή με άφθονο σαπούνι και νερό. Ελέγξτε την πληγή για τυχών σπασμένα δόντια ή βρομιά.
Πάρτε τα ακόλουθα μέτρα:
- Αποφύγετε δεύτερο δάγκωμα ή δεύτερο θύμα. Τα φίδια μπορούν να συνεχίσουν να δαγκώνουν και να απελευθερώνουν δηλητήριο με διαδοχικά δαγκώματα μέχρι να τους τελειώσει το δηλητήριο.
- Αναγνωρίστε ή απομνημονεύστε τα χαρακτηριστικά του φιδιού που σας έχει δαγκώσει, μόνο εάν δεν τίθεστε ξανά σε κίνδυνο καινούργιου δαγκώματος ή δεν τίθεται σε κίνδυνο κάποιος άλλος.
- Γρήγορα και με ασφάλεια μεταφέρατε το θύμα σε τμήμα επειγόντων περιστατικών εκτός και αν έχει αναγνωριστεί το φίδι με σιγουριά ότι είναι μη δηλητηριώδες. Να θυμάστε ότι ή λανθασμένη αναγνώριση μπορεί να επιβεί μοιραία. Επίσης δάγκωμα χωρίς αρχικά συμπτώματα πάλι μπορεί να είναι επικίνδυνο έως και θανατηφόρο.
- Προσφέρετε τις Πρώτες Βοήθειες στα όρια της εκπαίδευσης σας.
- Αφαιρέστε σφιχτά αντικείμενα από τον πάσχοντα, όπως δαχτυλίδια ή άλλα κοσμήματα τα οποία μπορούν να κόψουν την κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση που πρηστεί η περιοχή.
- Εφαρμόστε νάρθηκα στο άκρο που έχει δαγκωθεί. Εάν εφαρμόσετε νάρθηκα βεβαιωθείτε ότι η πληγή δεν φουσκώνει ώστε ο νάρθηκας να σφίγγει πολύ και να σταματά την κυκλοφορία του αίματος. Ελέγξτε ότι τα δάκτυλα είναι ροδαλά και αρκετά ζεστά, το άκρο δεν μουδιάζει και ότι ο πόνος δεν χειροτερεύει.
- Οι δύο κατευθυντήριες αρχές σε περίπτωση δαγκώματος είναι:
Πρώτο: Ο πάσχοντας πρέπει να μεταβεί σε τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το συντομότερο επειδή η χορήγηση κατάλληλου αντιοφικού ορού (φάρμακο που εξουδετερώνει το δηλητήριο του φιδιού) μπορεί να είναι σωτήρια.
Δεύτερο: Το άκρο το οποίο έχει δαγκωθεί πρέπει να χρησιμοποιήται όσο το δυνατό λιγότερο ώστε να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο η απορρόφηση του δηλητηρίου.
ΜΗΝ
- ΜΗΝ κόβετε και ρουφάτε την περιοχή που έχει δαγκωθεί. Το κόψιμο μπορεί να προκαλέσει περισσότερες βλάβες στην περιοχή, αυξάνει το ρίσκο για μόλυνση και δεν αφαιρείται το δηλητήριο με αυτό τον τρόπο.
- ΜΗΝ χρησιμοποιείτε πάγο. Ο πάγος δεν απενεργοποιεί το δηλητήριο και μπορεί να προκαλέσει κρυοπάγημα.
- ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ηλεκτροσόκ. Δεν χρησιμεύουν σε τίποτα και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα ή προβλήματα στην καρδιά.
- ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να μουδιάσει τον πόνο, αλλά διαστέλλει και τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του δηλητηρίου.
- ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αιμοστατικούς επιδέσμους ή ζώνες συστολής. Δεν έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά και μπορεί να αυξήσουν τη βλάβη στους ιστούς.
ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Επικοινωνήστε με την Γεωργία Σώσειλου, υπεύθυνη στον χώρο, η οποία κατέχει δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών, στο τηλέφωνο: 99171405
199
112
Αστυνομικός σταθμός Λευκάρων: 24804480
Αστυνομικός Σταθμός Κοφίνου: 24804380